Search
Close this search box.

Exkluzivní rozhovor – Robert Bílý

Eurovision Young Musicians 2016 Robert Bílý

 

Eurovision Young Musicians se v roce 2016 bude opět konat v Kolíně nad Rýnem. Vítězem národního kola se stal Robert Bílý. Ten našemu webu před poskytl krátký rozhovor. Velké finále se bude konat 3. září a přenos odvysílá také Česká televize.

 

 

Ahoj Roberte, mohl by si ses na začátek představit našim čtenářům?

Ahoj, jmenuji se Robert Bílý, je mi 19 let a hraji na klavír.

Pocházíš z hudební rodiny, tvůj táta je operní zpěvák, co pro tebe znamená hudba?

Ano máš pravdu. Můj otec je operní zpěvák. Hudba mě doprovází již od dětství. Tenkrát jsem byl jen zvědav, jak se hraje na ty bílé a černé klávesy a zůstal jsem u nich dodnes. Hudba pro mě znamená vyjádření veškerých lidských emocí.

Kde jsi se dozvěděl o národním kole Eurovizní soutěže mladých hudebníků a jak dlouho jsi uvažoval nad podáním přihlášky?

O Eurovizní soutěži mladých hudebníků jsem se dozvěděl asi už před třemi lety na internetu. V roce 2014 jsem se nestihl přihlásit a tak jsem si předsevzal, že to udělám v 2016.

S kterou skladbou jsi soutěžil v národním kole a jaká bude tvá skladba do mezinárodního klání? Co si slibuješ od účasti v mezinárodním kole?

V národním kole jsem hrál 3. větu klavírní sonáty – Henri Dutilleux a Perpetuum Mobile -Siegfried Thiele. V mezinárodním finále budu hrát 3. větu klavírního koncertu – Samuel Barber.

V roce 2014 reprezentoval Česko v soutěži Martin Kot, sledoval jsi tehdy jeho vystoupení?

V roce 2014 jsem vystoupení Martina Kota nesledoval, ale podíval jsem se nyní zpětně na průběh minulého ročníku. Jeho vystoupení se mi líbilo.

Asi nejpopulárnější soutěží z Eurovizní rodiny je Eurovision Song Contest. Sledoval jsi letošní klání? Pokud ano, jak by jsi ohodnotil vystoupení naší zástupkyně Gabriely Gunčíkové?

Eurovision Song Contest jsem tento rok nesledoval, protože jsem ten den měl vystoupení, ale také jsem se díval ze záznamu a Gabriela zazpívala velmi dobře, o hodně lépe než byla ohodnocena.

Vraťme se k tobě Roberte, co tě kromě hudby baví a jaké máš koníčky?

Kromě hudby mě baví hlavně sport, především tenis. Jsem fanouškem Novaka Djokovice.

Máš třeba nějaký sen, který by sis rád splnil a to nejen v hudbě?

Můj velký sen je se stát koncertním pianistou. Jinak je důležité zůstat zdravý a mít v životě štěstí.

Co by jsi na závěr vzkázal čtenářům EuroContestu?

Čtenářům EuroContestu bych rád vzkázal, aby mi 3.9. drželi palce, ať výhra putuje do České republiky.

Ještě jednou díky za rozhovor a hodně úspěchů.

ROBERT

Novinky

EUROVISION IN CONCERT 2024

Prípravy na Eurovíziu 2024 vo Švédsku sú v plnom prúde. Speváci ich využívajú aj na pravidelné pre-party. Tá najväčšia sa

Exkluzivní rozhovor s Aiko

O víkendu se konala jedna z největších Eurovizních PREPARTY v Amsterdamu. Na akci nechyběla ani AIKO. Exkluzivní rozhovor Jána Winklera