Search
Close this search box.

2007 Kabát jede do Evropy

Česká televize počátkem roku 2007 vybírala vůbec prvního reprezentanta České republiky do mezinárodní hudební hry Eurovision Song Contest, známé také pod českým názvem Velká cena Eurovize.

Po 52. ročnících se vůbec poprvé připojuje Česká republika po bok dalších debutantů (Černá Hora, Gruzie, Srbsko) aby se utkala o prestižní vítězství, které znamená dobití hudební Evropy.

České národní kolo zvané Eurosong bylo pojato velkolepě a moderátory se stali Jiří Korn a Kateřina Kristelová, které komentovala i přímý přenos s Helsinek.

I když se jednalo o vůbec první ročník, postihl Eurosong skandál. Přihlášená píseň Heleny Vondráčkové – Samba, byla prezentována ještě před možným termínem (1. říjen 2006). Na tuto skutečnost se přišlo až když bylo spuštěno hlasování. Helena Vondráčková a její manžel Martin Michal proto vydali rychle náhradu, píseň Ha Ha. Ta však již do hry nebyla vůbec vpuštěna a zpěvačka byla diskvalifikována. Šestá pozice proto zůstala během vysílání neobsazena. Tuto skutečnost však Martin Michal nepřenesl a přes média očernil Českou televizi z toho, že při podpisu smlouvy o účasti nebyla žádné straně známá vůbec nějaká pravidla. Toto však bylo vyvráceno všeobecnými pravidly o účasti na Eurovision Song Contest.

Aboslutním vítězem prvního ročníku se stala kladenská skupina Kabát, která odjela reprezentovat Česko do Helsinek s písní Malá dáma s celkovým počtem bodů 28 343.

PořadíInterpretPíseň
1.Vlasta HorváthAdios
2.L.B.P.Story of Love
3.Petr KolářPřísahám
4.Lili MarleneŽena ze Stínadel
5.Gipsy.czMuloland
6.*/ Helena VondráčkováSamba
7.Petr BendeZaklínám své moře
8.Helena ZeťováLove Me Again
9.Sámer IssaWhen I´m With Her
10.KabátMalá Dáma

*/ Píseň Heleny Vondráčkové byla diskvalifikována z důvodu porušení zásadního pravidla – byla zveřejněna před možným termínem.

Novinky

EUROVISION IN CONCERT 2024

Prípravy na Eurovíziu 2024 vo Švédsku sú v plnom prúde. Speváci ich využívajú aj na pravidelné pre-party. Tá najväčšia sa

Exkluzivní rozhovor s Aiko

O víkendu se konala jedna z největších Eurovizních PREPARTY v Amsterdamu. Na akci nechyběla ani AIKO. Exkluzivní rozhovor Jána Winklera